A mediterráneumban vadon is termő, régóta ismert fűszer, örökzöld fa vagy cserje.
A felül fényes, alul matt, bőrszerű, lándzsa alakú levelek jellemző fűszeres szagúak és kesernyés ízűek.Fűszernek a növény levelét használjuk.
Használják levesek, burgonya-, tojás-, bab-, halételek, paradicsomos étkek, főzelékek, szószok, mártások, kolbászáruk, sültek, aszpik és kocsonya készítéséhez, uborka, tök, zöld-paradicsom és káposzta eltevésénél, halhúsok marinálásánál, sertés és marhahúsok párolásánál, savanyú ételeknél, vadhúspácokhoz és vadételekhez. Az erdélyi konyha is jellegzetesen használ babérlevelet.
A népgyógyászat szerint levele és olaja is gyógyít, és állítólag rengeteg ásványi anyagot, vitamint és antioxidánst tartalmaz, ezen túlmenően gyulladásgátló, gombaellenes és baktériumellenes tulajdonságai is vannak.
Összetevők: babérlevél.
Származási ország:
Gyártó: Provics Paprika Kft